zaterdag

1 oktober 1963

In Winschoten is vanmorgen midden in het centrum een grote brand uitgebroken. Nadat enige tijd geleden al de Nema en B.G. Meijer uitgebrand waren, was nu de beurt aan de drukinktfabriek van de Gembo, op de hoek van de Liefkensstraaat en Torenstraat. Er brandt wel erg veel in het centrum de laatste tijd.
Jackie Kennedy gaat een paar dagen varen met de boot van de reder Onassis. Niet met Onassis zelf, maar wel met zijn boot. Die is gehuurd door haar zwager en haar zuster, prins en prinses Radziwill.
Nog even iets kleins: de pockets. Boekjes om in je jaszak te steken en te lezen als je even tijd hebt bij de bushalte, in de wachtkamer van de dokter etc. Geen gebonden pillen, geen 'loodzware' literatuur. De introductie ervan leidde toentertijd, ik heb het over de jaren vijftig, tot de vraag of ze niet zouden leiden tot een goedkopere smaak, maar dat blijkt nu erg mee te vallen. En het gaat bovendien erg goed met de pockets. Er worden er per jaar 12 miljoen van verkocht. De gemid-delde oplage is 5000 exemplaren; er verschijnen nu per jaar bijna 2500 titels (1959: 1150). De groei zit hem in handboeken en in de titels over sport en spel, gedichten, religie en beeldende kunst.

Geen opmerkingen: